Heeft u ’m toevallig ook nog in de boekenkast staan, Blooms Taxonomy? Voor wie het niet kent, het is een classificatiesysteem van leerdoelen, in toenemende complexiteit van denkprocessen: beginnend bij kennis, via begrip, toepassing, analyse en synthese tot evaluatie. ‘Bloom’ is een begrip in de onderwijskunde. Vóór mij ligt een groen, beduimeld exemplaar uit 1966, een negende herdruk. Het lijkt nog typewerk, met zelfs onderstreepte hoofdstuktitels. De eerste editie stamt uit mei 1956. Elf jaar voor mijn geboorte. Ook vandaag de dag blijken veel pedagogen en onderwijskundigen opgeleid te zijn met Bloom. Mijn kennis werd weer even opgefrist toen ik in augustus 2001 de tweejaarlijkse conferentie van de EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction) bezocht in Fribourg, en daar een lezing werd verzorgd door Shulman, onder de titel: Bloom Revisited. Sinds die tijd heeft het mij niet meer losgelaten. Waardoor heeft dit werk zoveel impact op het onderwijs? Interessant om er een keer dieper in te duiken. En dit boek vormt daarvoor een goede aanleiding.
Taxonomie
Het denken over taxonomieën hoort tot het basisrepertoire van een professional op het gebied van leren en ontwikkelen. Het is een goed hulpmiddel om inzicht te krijgen in de complexiteit in vraagstukken die in het leren en ontwikkelen van mens en organisatie aan de orde zijn. Wat wil ik nu eigenlijk bereiken in een training, workshop of andere interventie? Het helpt heel praktisch bepalen hoeveel tijd en aandacht er nodig is en welke diepgang je moet nastreven in een leer- of ontwikkelingstraject. Maar het helpt ook om leer- en ontwikkelingsvraagstukken meer congruent te benaderen.
Bloom kan hierbij absoluut gezien worden als een grondlegger, en past dus ook in dit boek over concepten en grondleggers. De enige ‘maar’ is dat het bij Bloom een ‘onderwijskundig’ model betreft. Daarom introduceer ik vervolgens ook de ‘Table of learning’ van Shulman, met een ‘leerperspectief’ en daardoor bruikbaarder in de context van leren en ontwikkelen in en van organisaties.
Biografie van Benjamin Samuel Bloom
Benjamin Samuel Bloom (1913-1999) was een onderwijspsycholoog; een kleine man, met een grote impact. Elliot Eisner schreef over hem: ‘Ik heb nog nooit een man maakt die zo weinig fysiek imponeerde (hij was slechts 1 meter 65 – red.), maar die zoveel gewicht in de schaal kon leggen als het aankwam op de kwaliteit van zijn conversatie.’
Geef een reactie