Er is al veel onderzoek gedaan naar en veel gepubliceerd over de invloed van feedback op leren en ontwikkelen in het onderwijs. Het blijkt een krachtig middel te zijn om het gedrag van leerlingen te beïnvloeden. Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de waarde van feedback in het onderwijs. John Hattie en Helen Timperley beschrijven in hun artikel ‘The power of Feedback’ (2007) wat de kracht is van (effectieve) feedback in het onderwijs.
Feedback
Feedback is voor mij een typische zakelijke term, ik link het direct aan formele feedbackmomenten, zoals een bilateraal overleg, een eindejaarsgesprek, een projectevaluatie, en aan informele, vaak niet-geplande, feedbackmomenten.
Bijna alle ontwikkeltrajecten die ik voor mijn opdrachtgevers ontwerp, beginnen met het onderwerp feedback. Constructieve feedback is in mijn ogen cruciaal voor leren in een organisatie: het helpt de lerende professional om kennis, vaardigheden en gedrag te ontwikkelen. Het helpt hem ook om inzicht te krijgen in zijn huidige vaardigheden, zijn aanwezig talent, vaardigheden die hij nog dient te ontwikkelen en welke acties hij daarop kan ondernemen om zijn prestaties te verbeteren.
Hattie en Timperley
Ik stel mij in dit hoofdstuk de vraag of de verkregen inzichten uit het onderzoek van Hattie en Timperley, gericht op de kracht van effectieve feedback in het onderwijs, ook te vertalen zijn naar organisaties. Ik wil hierbij gebruikmaken van voorbeelden in een verkooporganisatie. Om het overzichtelijk te houden beperk ik mij tot een context, waarbij er normale arbeidsverhoudingen gelden tussen een verkoopmanager en een verkoper.
Biografie van John Hattie en Helen Timperley
Prof. dr. John Hattie en prof. Helen Timperley zijn beiden Professor of Education aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Hatties aandachtsgebied gaat vooral uit naar performance-indicatoren, assessments, modellen en de toepassingen daarvan op leerproblemen (item-responsmodellen, meetmodellen en metaanalyses).
Helen Timperley richtte haar onderzoek op leiderschap, leren van organisaties en individuen. Tegenwoordig richt ze haar onderzoek met name op de vraag hoe je leren kunt bevorderen op alle niveaus en systemen in het onderwijs.
Website
J. Hattie at the University of Auckland
Geef een reactie