Op dit moment schrijven wij aan een bijdrage voor het tweede deel van de Canon van het leren. Hierin nemen we de lezer mee in het concept van de Transitiecirkel, ontwikkeld door Wibe Veenbaas en Piet Weisfelt op basis van het baanbrekende werk van John Bowlby en George Kohlrieser. Deze cirkel werkt met de thema’s contact maken, hechten, intimiteit, afscheid nemen, rouw en betekenisgeving.
De wijze waarop wij vormgeven aan afscheid, omgaan met verlies en werken met rouw en de veerkracht die we daarbij aanspreken, zijn niet alleen bepalend voor de manier waarop wij omgaan met tegenslagen, teleurstellingen, maar ook voor onze motivatie en de manier waarop wij leren. Het bepaalt hoe wij ons verbinden met anderen, of dat niet doen. Onze omgang met rouw leert ons over de mate waarin we nieuwsgierig in het leven kunnen (blijven) staan.
De transitiecirkel werkt met de thema’s contact maken, hechten, intimiteit, afscheid nemen, rouw en betekenisgeving
Verlies en rouw
Het thema ‘verlies en rouw’ is voor velen niet bepaald een sexy thema, zeker niet in onze Westerse wereld waar gedachten van maakbaarheid en succes overheersend zijn. Rouw is daarbij een – op zijn best – weg te werken en – op zijn slechtst – te negeren hindernis op weg naar een nieuw doel. Rouw, zo laten zowel praktijk als wetenschap van de 20e eeuw zien, is geen lineair proces met een voorspelbaar verloop van begin tot eind. Rouw is op een bepaalde manier zelfs nooit klaar, wacht voortdurend op ons antwoord, ons handelen of laten.
Te leren ontdekken hoe onze ervaringen met verlies, in de meest brede zin, ons leren en ontwikkelen beïnvloeden is een fascinerende reis. De triggers in ons leven en in die van onze context, die leiden naar verlies, zijn ontelbaar en gelaagd. De hechtingstheorie gecombineerd met inzichten over rouw brengen ons naar vragen van betekenisvol leren. Is er iets te leren van of door verlies? Is dat nodig? Hoe dan, en wanneer? De Transitiecirkel blijkt een krachtig en uitdagende ingang naar perspectieven op de lerende mens, in en buiten de context van de organisatie.
Binnenkort verschijnt op deze site een eerste peer-versie van ons artikel. Wij zien uit naar ontmoeting en feedback!
Geef een reactie